Selles artiklis näitame teile, kuidas kodus või mujal espressotoonikut hõlpsalt valmistada. Teil on vaja vaid kvaliteetset kohvimasinat, jääd ja natuke loovust.
Mis on espressotoonik?

Suvepäevad nõuavad kergeid, värskendavaid ja samas maitsvaid jooke. Kohvimaailm pole erand – ja espressotoonikust on saamas üha populaarsem jook mitte ainult kohvikutes, vaid ka kodudes. See ebatavaline jook ühendab kohvi kanguse ja iseloomu tooniku tsitruselise-mõrkja maitsega . Tulemus on üllatavalt tasakaalustatud, kaunilt kihiline ja äärmiselt värskendav .
Espressotoonik loodi suhteliselt hiljuti, kuid lühikese ajaga on see leidnud endale kindla koha tänapäevaste kohvikute menüüdes. See pärineb tõenäoliselt Skandinaaviast , kus inimesed ei karda kohvi ja maitsetega katsetada. Jook koosneb külmast toonikust ja jääst, millele valatakse ettevaatlikult värskelt valmistatud espresso. See loob visuaalselt atraktiivse ja maitselt kontrastse kombinatsiooni – ideaalne suviseks värskenduseks .
Saadud maitse on mõrkjasmagus, mullitav ning huvitava puuviljase või lillelise noodiga – olenevalt kasutatud koostisosadest.
Espressotoonik pärineb Põhjamaadest, arvatavasti Rootsist või Soomest umbes aastatel 2007–2010 . Seal katsetasid baristad kohvi ja toonikuga alternatiivina Classic jääkohvile .
Millist kohvi valida?
Espresso toonik ei sobi igat tüüpi kohviga. Ideaalsed on kergema röstiga kohvid puuviljaste või lilleliste nootidega, mida täiendab tooniku kibedus. Soovitame Etioopia, Colombia või Keenia kohvisid või tsitruseliste nootidega segusid.
Espressotoonik – igal pool ja igal ajal
Tänu reisikohvimasinatele saate valmistada espressotoonikut isegi puhkusel, kämpingus, vee ääres või festivalil. Proovige Wacaco, Flair espresso või Outini mudeleid.

Mida sa vajad?
Koostisosad:
- 150–200 ml kvaliteetset toonikut
- Jää (ideaalis suured, läbipaistvad filtreeritud veest valmistatud kuubikud)
- 25–30 ml värsket espressot
- Sidruni- või apelsinikoort kaunistuseks (valikuline)
- Ürdid (nt piparmünt, rosmariin) – maitse lisamiseks valikulised
- Kohvioad teie lemmikröstijalt
Soovitatav varustus:
- Espressomasin , näiteks mehaaniline kohvimasin Flair 58 või reisikohvimasin Flair GO
- Kvaliteetne kohviveski , näiteks 1Z presso J-ultra
- Kõrge klaasist tass (vähemalt 250 ml), ideaalis poolläbipaistev visuaalse efekti saavutamiseks


Samm-sammult ettevalmistusprotseduur
1. Valmista klaas ette
Vali kõrge ja läbipaistev klaas ning täida see 2/3 ulatuses jääga. Kasuta suuremaid ja läbipaistvaid jääkuubikuid – need sulavad aeglasemalt ja näevad paremad välja.
2. Vala toonik peale
Vala toonik (150–200 ml) aeglaselt otse jääle. Maitsestatud tooniku (nt tsitruselise või lillelise) kasutamisel saad uusi maitsekombinatsioone.
3. Valmista espresso
Kasuta oma kohvimasinat kvaliteetse espresso valmistamiseks. Kasuta värskelt jahvatatud kohvi puuviljaste, tsitruseliste või šokolaadiste nootidega – kõige paremini sobib heledam kuni keskmine röstitud kohv. Oluline on tooniku magususe ja kohvi maitse vaheline kontrast.
4. Vala toonikule espresso
Vala espressot aeglaselt lusika seljaga, veidi toonikuvee tasemest kõrgemale, et vältida vahu teket ja hoida jook visuaalselt kihilisena. Tume kohvikiht heleda toonikuvee peal loob elegantse välimuse.
5. Kaunistamine ja serveerimine
Kaunista jook sidruni- või apelsinikoorega või rosmariini- või piparmündioksaga. See annab joogile lisaks atraktiivsele välimusele ka õrna aroomi.
Kui espressot tooniku peale valatakse, reageerib toonikust eralduv süsihappegaas kuuma espressoga, tekitades iseloomuliku vahu. Seetõttu on oluline espressot aeglaselt valada, ideaaljuhul lusikaga.
Näpunäited ja nipid ideaalse espressotooniku valmistamiseks
- Ära koonerda toonikuvee peal. Odavad toonikud võivad olla liiga magusad või maitsetud. Kvaliteetne toonik on edu võti.
- Kombineeri puuviljadega. Proovi lisada paar mustikat, laimilõiku või sorts greibimahla, et anda sellele lisamaitset.
- Kasutage filtreeritud vett. Mitte ainult jää jaoks, vaid ka espresso valmistamiseks. Vee puhtus mõjutab oluliselt saadud maitset.
- Jahuta kõik eelnevalt maha. Espressotoonik maitseb kõige paremini siis, kui kõik koostisosad on külmad.
- Sobib külalistele serveerimiseks. Visuaalselt atraktiivne, kiirelt valmistatav ja alati muljetavaldav.
- Kasutage värskelt jahvatatud kohvi. Jahvatage kohvioad kvaliteetses veskis.
Espressotoonik on enamat kui lihtsalt jook – see on elamus. Espresso energia ja tooniku kerguse ühendamine pakub ideaalset maitsete kombinatsiooni kuumadeks päevadeks. Proovige seda ise valmistada ja avastage uus viis kohvi nautimiseks.
Meie blogist leiad rohkem retsepte, näpunäiteid ja juhiseid, kuidas nautida suurepärast kohvi kodus või kaasas. Jälgi meid ja ära jää ilma ühestki uudisest!