Jääkohv on ideaalne kaaslane kuumadel päevadel – see ühendab kofeiini ergutava toime meeldiva värskendusega. Kuigi see võib tunduda moodsa trendina, ulatub selle ajalugu palju kaugemale. Selles artiklis vaatleme erinevaid retsepte, huvitavaid fakte ja näpunäiteid, kuidas seda kodus valmistada nagu Professional kohvikus.
Esimesed mainimised külmast kohvist pärinevad 17. sajandist Alžeerias – nn "mazagran" (jää ja suhkruga kohvijook).
☕ Mis on jääkohv?
Jääkohv on lihtsalt külm kohv, mida serveeritakse jääga. Siiski on palju variatsioone – alates Classic jahutatud espressost ja külmpruulitud kohvist kuni magusate ja piimaliste variantideni nagu frappe või affogato.
Jääkohvi retseptid:
1. Classic Jääkohv
Koostisosad:
1 tass kanget musta kohvi (eelistatavalt espressot või mokka)
Jää
Suhkur või siirup (valikuline)
Piim või taimne piim (valikuline)
Protseduur:
1. Valmista kohv ja lase sel jahtuda
2. Vala klaasi jääd
3. Vala peale kohv või lisa maitse järgi suhkrut või piima

Paksema tekstuuri saamiseks proovi blenderit – saad "kohvikokteili".

2. Külmpruul
Koostisosad:
100 g jahvatatud kohvi
1 liiter külma vett
Protseduur:
1. Sega kohvi külma veega ja lase külmkapis 12–18 tundi tõmmata.
2. Kurna läbi peene sõela või kohvifiltri
3. Serveeri jää, piima või siirupiga
Eelis: Külmpruulitud kohv on vähem happeline ja mahedam kui regular kohv.
Külmpruulitud kohv pärineb arvatavasti Jaapanist, kus seda valmistati juba 17. sajandil kui "Kyoto stiilis kohvi".
3. Kreeka frappe
Koostisosad:
2 teelusikatäit lahustuvat kohvi
100 ml külma vett
Suhkur (maitse järgi)
Piim (valikuline)
Jää
Protseduur:
1. Vahusta lahustuv kohv ja suhkur vähese veega vahule.
2. Lisa jää, täida vee ja piimaga.
3. Serveeri kõrrega – tüüpiline Kreeka viis.

Jääkohv võib sisaldada rohkem kofeiini kui kuum kohv – olenevalt valmistusviisist.
Eriti kui tegemist on külmpruulitud kohviga, mida leotatakse külmas vees 12–24 tundi, on saadud jook kangem, mahedam ja sageli kõrgema kofeiinisisaldusega kui regular kuumal filtreeritud kohvil.

4. Affogato – nii magustoit kui ka kohv
Koostisosad:
1 kühvel vaniljejäätist
1 espressoshot (kuum!)
Protseduur:
1. Pane jäätis klaasi
2. Vala espresso peale – see loob kuuma ja külma kontrasti
Mõnda jääkohvi versiooni serveeritakse ka magustoiduna – näiteks Vietnami jääkohv kondenspiimaga on eriliselt magus.
5. Jääkohvi toonik
Koostisosad:
Espresso
Toonik
Jää
Sidrun
Protseduur:
1. Pane klaasi jää ja vala sisse toonik
2. Valmista espresso ja vala see lusikaga aeglaselt üle eeltäidetud klaasi ääre, et toonik ja kohv ei seguneks.
3. Valmis joogile võib niristada sidrunit

Boonus: Kodune karamellisiirup – retsept:
Vaja läheb : 250 g granuleeritud suhkrut, 1 supilusikatäis sidrunimahla, 130 ml vett (järjekorras 50 ja 80 ml)
Valmistamine : Sega kastrulis suhkur, sidrunimahl ja 50 ml vett. Kuumuta keskmisel kuumusel. Ära sega, vaid raputa potti kergelt. Kui siirup saavutab tumeda merevaigukollase värvuse, lisa järk-järgult (3 korda) ülejäänud vesi ja oota, kuni siirup hakkab uuesti keema. Seejärel eemalda tulelt ja lase jahtuda. Sel viisil valmistatud karamellisiirup säilib suletud pudelis mitu kuud.
Loodame, et oleme teid ja teie isu inspireerinud. Loodame, et oleme teid ja teie isu inspireerinud.
Tervist! :)